Urban Projections

Vi har skapat uttryck och verktyg så att stadsrummet kan bli en scen fylld av färg och ljus för alla som vill delta. Det handlar om storskaliga, interaktiva ljuskonstinstallationer i stadsrummet som engagerar – Staden som målarduk. Med stöd av ny teknik som datorseende och neurala nätverk kan alla bjudas in att delta. Att använde en ljuskälla, t.ex. den inbyggda lampan som finns i de flesta mobiltelefoner är tillräckligt för att vara en del i skapandet.
Metoden har också flyttat inomhus till museer, mässor och dans- och teaterscenen, besökare, aktörer och publik kan enkelt interagera och bli medskapare.

SICKLA NACKA

Sickla fick en egen skridskobana vintern 2017-2018. Under parollen “Låt dina grillor ta ett varv till i jul” invigdes banan med ljusgraffitti. Vi skapade denna interaktiva vinterupplevelse, beväpnade med lysande hjälmar skapade hundratals deltagare fantastiska mönster på isen. Skridskobanan ligger intill Marcusplatsen.

ILLUMINE PARIS

l’Europe 2017 på Place de l’Hotel de Ville i Paris. Många hundra festivalgäster deltog i ljusmåleri mot rådhusets fasad. Stockholms stad valdes som hedersgäst och DAC och Floating Pictures hade den stora äran att representera Stockholm vid denna händelse.

LUMIERE LONDON

delar av innerstaden var avstängd under festivalen. DAC och Floating Pictures var stolta över att presentera Color by Light vid King’s Cross, en stadsdel under omfattande utveckling där vi fick en roll att spela. Genom projektioner på gatan gjorde vi om hela King’s Boulevard till en målarduk, alla typer av ljuskällor som publiken hade blev ett verktyg för att skapa ljus och färg.
Vår installation drog c a 200 000 besökare dagligen.

LUMIERE DURHAM

“Absolutely amazing. It’s unbelievable that it’s all done with light.” BBC News. Durham är en historisk stad och residensstaden i County Durham i nordöstra England. Katedralen och angränsande slott från 1100-talet utsågs till en världsarvslista av UNESCO 1986.
Staden är födelseplats för Lumiere som vuxit sig till att bli en av världens största ljusfestivaler.
Vi förvandlade North Road till en jättelik färgsprakande upplevelse som helt byggde på publikens och alla förbipasserandes lust att skapa.

 

LASER GRFFITI STOCKHOLM

Lasergraffiti var ett interaktivt konst- och teknikprojekt inspirerat av Graffiti Research Lab i New York som visas på fasaden på Stockholms stadsmuseum vid Slussen. Installationen var en del av Kulturåret för barn och ungdomar 2014/2015. Barn från hela staden ritade, målade och skrev med lasrar på väggen. Vi drev också ett LaserLab i Stadsmuseet där allmänheten var välkommen att försöka ta med någon typ av ljuskälla, lasrar, ficklampa och mobiler. Vi byggde även egna ljuskällor med hjälp av olika typer av dioder och strömkällor. Tillsammans med Graffiti specialister hölls workshops i Graffitins grunder.

VÄGGPOESI STOCKHOLM

Väggpoesi var en utställning i form av fasadprojektion som skapades av barnen på förskolan Nicolaigården, bara några meter från Nobelmuseet i centrala Stockholm. Barnen tolkade dikter av den svenska nobelprisvinnaren Tomas Tranströmer i målningar och teckningar. Bilderna visade barnens egna reflektioner och tankar kring dikterna och frågor de ställde sig. Utställningen visades som en del av Nobeldagen i Stockholm. Tomas Tranströmer deltog personligen i projektet.

 

FLOATING PICTURES STOCKHOLM

I augusti 2013 förvandlade vi hela riggen på den 29 meter långa skonaren S / Y Maria Sofia till en ljusinstallation och utomhusbio för videokonst, kortfilm och animation på Riddarholmskajen i centrala Stockholm. Installationen fick namnet Floating Pictures Stockholm. Vi hade den stora äran att presentera 12 fantastiska filmskapare och videoartister från hela världen.

Tack till: Filmform och AV Arkki.

Digital Art Center